Hayatın her döneminde olduğu gibi Ramazan ayında da amaç yeterli ve dengeli beslenme olmalıdır. Uzun süreli açlığa bağlı olarak gün içerisinde halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşmamak için mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık vb.) gibi sizi susatmayacak ve uzun süre tok tutacak, kan şekerinizi dengeleyecek tam tahıllı besinler tercih edilmelidir. Midenizi rahatsız edecek tuzlu, salçalı, yağlı, ağır yemekler tüketilmemelidir. Yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir.
İftarda oruç açıldıktan sonra mide problemleri yaşamamak ve porsiyon kontrolü yapabilmek adına hemen yoğun bir yemeğe geçilmemelidir önce çorba tüketip arkasından 15 dk. beklenmelidir. Yemekler hızlıca yenilmemeli bol bol çiğnenmelidir. Ana yemeklerde pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli ve ızgara/fırın/haşlama gibi sağlıklı pişirme teknikleriyle yapılmış yemekler tercih edilmelidir. Öğünler dengeli olmalı ve kompleks karbonhidratlar (örneğin tam tahıllar, bulgur, kurubaklagiller, tam tahıl ekmeği), yağsız et, yoğurt ve sebzeleri içermelidir. Pide tüketiminde dikkatli olunmalıdır. 1 avuç büyüklüğünde pide 1 dilim ekmeğe eşittir.
Vücudun susuz kalmasını engellemek için mutlaka yeterli sıvı alınmalıdır. İftar- sahur arasında 8-10 bardak su tüketilmelidir. Şeker içeriği yüksek hazır meşrubatlar içilmemelidir.
Ramzanda en çok görülen problemlerden biri olan kabızlığı önlemek için hem iftar hem sahurda salata/söğüş tüketilmeli, yeterli suyun içilmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca şekersiz komposto/hoşaf, kefir de sahur ve iftarda tercih edilebilir.