Obezite Cerrahisi Geçiren Hastalar Oruç Tutabilir Mi?

Beslenme ve Diyet
Obezite Cerrahisi Geçiren Hastalar Oruç Tutabilir Mi?

Obezite Cerrahisi Geçiren Hastalar Oruç Tutabilir Mi?

Obezite cerrahisi olan kişilerin, hedeflenen kiloya ve metabolik sağlığa ulaşıncaya kadar düzenli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve sürekli takibi yapılması gerekir.

Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi) ya da Gastrik Bypass gibi obezite ameliyatı olan hastaların ameliyat sonrası erken dönem dediğimiz 2 yıl boyunca oruç tutmaları sağlık açısından önerilmemektedir.  Ameliyatınızın 2 yılı tamamlanmış olsa dahi (en erken 1. Yılda) oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka hekim ve diyetisyene danışılmalı, biyokimyasal değerlendirmeler yapılmalıdır. Oruç tutmanız uygun görüldüğünde de;  iftar ve sahur yemeklerinizin beslenme örüntüsü ve içeriği ile ilgili diyetisyeninizden destek alarak, sağlığınızı koruyacak optimum beslenme ile sağlıklı bir Ramazan ayını geçirebilirsiniz.

 

Obezite Ameliyatı Olan Hastalarda Oruç Tutmanın Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Ameliyat sonrası oruç tutmanın en önemli olumsuzlukları; hazımsızlık, sindirim problemleri, kusma, sıvı-elektrolit dengesi ve vitamin-mineral eksiklikleridir. Oruç tutacak olan kişilerin bu olumsuz etkileri minimuma indirmek için beslenme düzenlerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

Uzun süren açlıklar, kişilerde fazla miktarlarda ve hızlı yemek yeme isteğine neden olabilir. Hızlı, çiğnemeden, büyük lokmalarla yemek veya büyük yudumlarla sıvıları tüketmek, yemeklerle beraber sıvı tüketmek bariatrik cerrahi geçiren hastalarda nefes almada güçlük,  tıkanma hissi, ağrı, kramp, bulantı gibi istenmeyen yan etkilere sebep olur.  Ayrıca tercih edilen yiyeceklerin yüksek kalorili, şeker ve beyaz un içerikli karbonhidratlar olması durumunda mide çok hızlı bir şekilde boşalacağından  Dumping Sendromu dediğimiz ve halsizlik, sersemlik, terleme, titreme, bulantı, şiddetli kusma gibi belirtilerle ifade edilen durum ortaya çıkabilir. Bu nedenle hem ne yediğimiz hem de nasıl yediğimiz çok önemlidir.

Obezite ameliyatlarının temel fonksiyonu tüketilen besin miktarını kısıtlamaktır ve küçülen mide hacmi sebebiyle kişilerin iftar ile sahur arasında gereken besin tüketimini ve sıvı alımını tamamlamaları oldukça zordur. Obezite ameliyatı geçirenlerin katı ve sıvılar arasında en az 30 dk beklemeleri gerekmektedir. Kişiler yeterli sıvı almadıklarında dehidrasyon gelişir ve sıvı elektrolit dengesi bozulur. Yetersiz sıvı alımı sonucunda halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, göz kararması, mide bağırsak problemleri, böbrek hastalıkları gibi önemli sağlık sorunları görülebilir.

 

Oruç Tutarken Öğünlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Orucunuzu su ile açtıktan sonra çok yoğun olmayan çorba ile devam edilebilir, katı ana yemeklere geçmeden önce mutlaka 30 dk beklenmelidir.
  • İftarda günlük protein ihtiyacınızı karşılamak için et, tavuk, balık, hindi, peynir gibi yüksek proteinli besinlere ağırlık verilmelidir.  Basit karbonhidrat içeren besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Ameliyattan sonra edinilen bol çiğneme ve yavaş yemek yeme alışkanlıkları ramazanda da devam etmelidir.
  • Günlük beslenme ihtiyacını karşılayabilmek için sahura kalkılmalı, sahurda da tok tutacak protein ve sebze içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir.
  • Sahurda bol su içilmeli, aşırı yağlı ve tuzlu besinler tüketmemelidir.  Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın zararlı olduğu unutulmamalıdır.
  • Vitamin-mineral eksikliğini engellemek için tek tip beslenmeden uzak durulmalı, beslenmede çeşitliliğe dikkat edilmelidir.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 27 Mart 2022 Pazar

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri