Obezite cerrahisi olan kişilerin, hedeflenen kiloya ve metabolik sağlığa ulaşıncaya kadar düzenli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve sürekli takibi yapılması gerekir.
Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi) ya da Gastrik Bypass gibi obezite ameliyatı olan hastaların ameliyat sonrası erken dönem dediğimiz 2 yıl boyunca oruç tutmaları sağlık açısından önerilmemektedir. Ameliyatınızın 2 yılı tamamlanmış olsa dahi (en erken 1. Yılda) oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka hekim ve diyetisyene danışılmalı, biyokimyasal değerlendirmeler yapılmalıdır. Oruç tutmanız uygun görüldüğünde de; iftar ve sahur yemeklerinizin beslenme örüntüsü ve içeriği ile ilgili diyetisyeninizden destek alarak, sağlığınızı koruyacak optimum beslenme ile sağlıklı bir Ramazan ayını geçirebilirsiniz.
Ameliyat sonrası oruç tutmanın en önemli olumsuzlukları; hazımsızlık, sindirim problemleri, kusma, sıvı-elektrolit dengesi ve vitamin-mineral eksiklikleridir. Oruç tutacak olan kişilerin bu olumsuz etkileri minimuma indirmek için beslenme düzenlerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir.
Uzun süren açlıklar, kişilerde fazla miktarlarda ve hızlı yemek yeme isteğine neden olabilir. Hızlı, çiğnemeden, büyük lokmalarla yemek veya büyük yudumlarla sıvıları tüketmek, yemeklerle beraber sıvı tüketmek bariatrik cerrahi geçiren hastalarda nefes almada güçlük, tıkanma hissi, ağrı, kramp, bulantı gibi istenmeyen yan etkilere sebep olur. Ayrıca tercih edilen yiyeceklerin yüksek kalorili, şeker ve beyaz un içerikli karbonhidratlar olması durumunda mide çok hızlı bir şekilde boşalacağından Dumping Sendromu dediğimiz ve halsizlik, sersemlik, terleme, titreme, bulantı, şiddetli kusma gibi belirtilerle ifade edilen durum ortaya çıkabilir. Bu nedenle hem ne yediğimiz hem de nasıl yediğimiz çok önemlidir.
Obezite ameliyatlarının temel fonksiyonu tüketilen besin miktarını kısıtlamaktır ve küçülen mide hacmi sebebiyle kişilerin iftar ile sahur arasında gereken besin tüketimini ve sıvı alımını tamamlamaları oldukça zordur. Obezite ameliyatı geçirenlerin katı ve sıvılar arasında en az 30 dk beklemeleri gerekmektedir. Kişiler yeterli sıvı almadıklarında dehidrasyon gelişir ve sıvı elektrolit dengesi bozulur. Yetersiz sıvı alımı sonucunda halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, göz kararması, mide bağırsak problemleri, böbrek hastalıkları gibi önemli sağlık sorunları görülebilir.